LOVÁSZ IRÉN-HORTOBÁGYI LÁSZLÓ – VILÁGFA

– Kicsit tudathasadásos világban élünk, méghozzá többek között azért mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni a valós értékekről a média által generált csalóka fényben.

Tudathasadásos állapot ez, mert a legtöbb ember legbelül precíz értékrenddel rendelkezik, de a külvilágban már egészen másként cselekszik. Sajnos – gyarló módon – az olyan előadókat és produkciókat amelyekről nem ír vagy nem sugároz valami „szenzációt” naponta a média gyorsan „átsoroljuk” a nem létező kategóriába. Ilyen, méltatlanul alulértékelt előadó Lovász Irén is. Aki körül nincsenek botrányok (és ezért nem jó alany a bulvár sajtónak) egyszerűen csak teszi a dolgát a zene alázatos szolgálatában. Külföldi fellépésein koncerttermeket képes megtölteni, itthon pedig a megérdemeltnél sokkal kevesebben hallgatják.

– Az énekesnő közelmúltban megjelent régi-új albuma, a Világfa lehetőséget kínál arra, hogy minél többen megismerjék a Lovász Irén-féle szép hangok világát.

A „többgenerációs” lemez első változata 1995-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum, „A honfoglaló magyarság” című millecentenáriumi kiállításhoz készült. A második kiadása négy évvel később került a boltokba, a Fono Records gondozásában. A most kiadott harmadik egy átdolgozott, javított változat, remix album.

– Az egyik mesében a tölgyfának tizenkét ága van és mindegyik ága „más és más éneket mond”. Lovász Irén Világfájának több, mint kétszer ennyi, egészen pontosan huszonhat ága van és a meséhez hasonlóan itt is minden ágról más és más ének hallatszik. A bő 70 perces játékidejű repertoárban Moldvai csángó, székelyföldi, Gyimesi csángó, alföldi, bácskai, somogyi dalok hangzanak el.

– Lovász Irén ezt a lemezt egy másik – szintén a méltatlanul alulértékelt – muzsikussal, Hortobányi Lászlóval közösen készítette. A Hortobágyi által képviselt izgalmas zenei világ egyszerre hagyománytisztelő és újszerű. Koncepciójában népzenei és világzenei elemek keverednek egymással harmonikusan.

– Kettőjük munkájából egy bensőséges, szép és időtálló produkció született. Nincs más teendőnk, mint – félretolva a média csillogását – a belső precíz értékrendünkre hallgatva utat engedni ennek az albumnak…

Kiadó: szerzői kiadás

Írta: Czékus Mihály, szerkesztette: hifipisti, 2009.

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com