LOVÁSZ IRÉN – GYÓGYÍTÓ HANGOK

A hangok és hangrezgések nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkbe, de mivel legtöbbünk hétköznapi dolognak kezeli őket, ezért hajlamosak vagyunk természetesnek venni létüket.

Függetlenül attól, hogy elfogadjuk a kutatási eredményeket a hangok – a beszédtől az énekig, a zenétől a természetből érkező nagyon finom rezgésekig – bizonyíthatóan mélyebb szinteken hatnak ránk. A hangokkal éppúgy építhetünk (szinte minden ősi kultúra ismerte a hangokkal történő gyógyítás tudományát), mint ahogyan rombolhatunk is (a haditechnikában léteznek pl. hangfegyverek).

A hangok nem egyformán hatnak ránk, az ízlésünk is változik, de a hangulatunktól is függ, hogy mikor milyen környezetben érezzük magunkat jól. A nem megfelelően megválasztott zene rossz hangulat, levertség, idegesség stb. kiváltója lehet. Ezért nem mindegy, hogy milyen hangokkal töltjük meg a bennünket körülvevő akusztikus teret: feszültséget végletesen fokozó, agresszivitásra ingerlő zajokkal vagy pedig az emberrel és a természettel harmonizáló hangokkal.

Az emberi lélek az énekben tudja a legbensőségesebben, legteljesebb odaadással kifejezni önmagát. Nagyon jól ismeri ezt a “törvényt” Lovász Irén is. Akinek néhány évvel ezelőtt miközben azon gondolkodott, hogy miként tudna egyszerre az embereknek segíteni és a zene ügyét is szolgálni. Az egyik spirituális törvény, a gondolat teremtő ereje ismét működésbe lépett és egyre markánsabban kezdett el körvonalazódni egy cd-sorozat képe. A Gyógyító hangok széria első tagja az Égi hang (Sacred voice) volt 2006-ban, majd ezt követte a Belső hang (Inner voice) 2007-ben. A sorozat harmadik része a Női hang várhatóan az idei év végén vagy a jövő év elején jelenik meg. Amíg az első albumon népdalok és gregorián dallamok alapján készült szerzemények és feldolgozások kaptak helyet, addig a második korongon inkább a mantráké a főszerep. Aki csak egy kicsit, úgymond egy-egy dallal “tesztelni” szeretné a lemezeket, az feltétlenül hallgassa meg az Égi hang-ról a Dove vai-t, a Belső hang-ról pedig a címadó szerzeményt, mind a kettő katartikus élmény. Lovász Irén időtlen világot képviselő hangjának hatására a bennünk lévő szép rezonál és erősödik.

Ezeket az albumokat előszeretettel használják természetgyógyászok a praxisuk során. Számos feljegyzés született már a hangzó anyagok gyógyító hatásáról. A Gyógyító hangok sorozat – nem alaptalanul – a Magyar Zeneterápiás Egyesület ajánlásával került a piacra.

Czékus Mihály

Forrás: gyogyulasutjai.hu

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com