LOVÁSZ IRÉN: SZERELMES VIRÁG – “A RENESZÁNSZ MINDEN ÍZE, SZÍNE ÉS ILLATA”

“Lovász Irén neve évek óta jól cseng az igényes zene híveinek a körében.”

Lelkiismeretesen és elsöprő lendülettel már hosszú évek óta az ősi zenei kultúránk megmentésén munkálkodik. Az énekesnő az idei évben – egy rendkívül motivált muzsikus csapat élén – a reneszánsz év tiszteletére egy, ezen kor szellemében fogant lemezt készített Szerelmes virág címmel. (*** ismertető ***)

Amikor egy Lovász Irén lemezt hallgatunk, akkor átérezhetjük Kodály Zoltán szavainak az igazságát: “Ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet…”

Az énekesnő 2006-ban több részes lemezsorozatot indított útjára, melyet az emberi hang segítő, gyógyító erejének, mint a zene és ezen belül az emberi énekhang egyik legfontosabb ősi sajátosságának és egyetemes voltának szentelt. A sorozat első darabja 2006-ban jelent meg Égi hang címmel. Ezt követte a Belső hang 2007-ben – nagy sikerű koncertekkel övezve. A sorozat harmadik részére a Női hang-ra még egy kicsit várni kell, mert az énekesnő az idei évben a reneszánsz év tiszteletére egy, ezen kor szellemében fogant lemezt készített Szerelmes virág címmel.

Amikor az anyagot először meghallgattam, akkor Mátyás udvara kezdett körvonalazódni a lelki szemeim előtt és a gyermekkoromból felsejlettek egy, a nagy királyunkról szóló monda foszlányai. Valahogy így kezdődött: “Olmützben tanácskozott Mátyás király a cseh s morva főurakkal, s esténként amikor már elfáradtak, a víg tréfacsinálók: bohócok, lantosok, énekesek mulattatták a királyt s a fáradt nagyurakat.” A lemezt hallgatva tetszés szerint királyok, vagy főurak lehetünk tetszés szerint. Egy biztos: a zenei kiszolgálás királyi!

A bő 50 perc játékidejű album 15 kompozíciós repertoárjába népdalok, valamint kéziratos énekeskönyvekben megőrzött szövegek, versek és korabeli hangszeres táncdallamok alapján készült átíratok, szerzemények kaptak helyet. Az énekesnő és a muzsikusai arra tesznek kísérletet – sikerrel -, hogy a mai ember számára is szórakoztató formában adják elő a reneszánszkori udvarlás, szerelmi költészet mintáit.

Amíg hallgatjuk a kellemes, könnyen megszerethető dalokat és Irén kedves, barátságos és időtlen hangját úgy érezhetjük, hogy remek háttérzene ez. Azonban csak akkor érhetünk el a dalok magjához, akkor kaphatjuk tőlük a legtöbbet, ha odafigyelünk a versekre is. Az olyanokra többek között, mint a Lelkemet szállotta meg, az Arany ideim folyása és a Minden állat.

Az értékes belső tartalom mellett mindenképpen meg kell említeni a lemez külső megjelenését is. A hanghordozót egy nagyon impozáns papírborító őrzi, melynek a látványa igen kellemes esztétikai élményt nyújt.

Ebben a muzsikában benne van a reneszánsz minden íze, színe és illata, a több száz évvel ezelőtti világot hitelesen megidéző lélektánc ez. Kellően grandiózus, megkapó és érzelmes az egész.

Közreműködnek: Lovász Irén / ének, Győri István /reneszánsz lant, barokk gitár, Szabó Zsolt / viola da gamba, fidula, Ágoston Béla /népi furulyák, kaval, fujara, duda, Horváth Kornél /ütős hangszerek.

Forrás: napvilag.net

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com