ARCHIVUM

Szia Irén! Most hallgatom legújabb opuszaidat (belső hang….stb), már sokkal előbb szerettem volna, de most jutottam csak hozzájuk. Nagyon jó, hogy vannak, fontos, mostanság mindennél fontosabb.

Megtisztulni, megfürödközni az éltető tóban a legszebbet teszi az emberrel mostani világunkban. Nagyon örülök ennek. Még jobban a hangodnak. De ez több a hangnál, ezekben a dalokban, a “hozzájuk nyúlásban” ott a felkészült, tapasztalt etnográfusi léted, a szereteted és “elmondani akarásod”, mély és szeretetteljes.

Köszönet érte, remélem, egyszer élőben is hallhatlak.
Szeretettel gondolok rád.

Henics Tamás

2010. január.26.

Drága Irén,

Köszönjük az élményt (és azt hiszem sokan mondhatnák ezeket a szavakat a pódiumról innen). Szerencsénk volt, mert a vasárnapi koncertet az első sorban ülve nézhettük-hallgathattuk végig. Nekünk a Balassi dalokat követő szóló énekek, az énekes-hangszeres duók, valamint a virágok vetélkedéséről szóló csángó népdal tetszett a legjobban. Irén hangja mellett Ágoston Béla játéka is varázslatos volt a fafúvosokon.

Ilyen koncertre máskor is szívesen megyünk!

Szeretettel,
Angyalics Zsuzsa (és Halász Antal)
(Szerelmes virág koncert , 2009. nov.22. Marczibányi téri műv.ház)

“Szinte hihetetlen, hogy egy ekkora teremben, mint a MÜPA hangversenyterme, ilyen nyugodt és intim hangulatú, finom hangzású koncertet tudtatok adni, talán hozzájárult a kiegyensúlyozott “műsorvezetésen” kívül a visszafogott dob és a meleg fények. Az egyik legfelejthetetlenebb élményemmé vált. Ebben szerepe volt többek között Lovász Irén már ismert csengő, gyönyörű hangjának, átélésének….”

Lea

(MÜPA MAKÁM jubileumi koncert 2009. nov.22.)

Kedves Művésznő!

Kedves Irén!

… Éppen ma olvastam a Béres Egészségtudatos magazinban az „átölelni egy fát” c. Irénnel készített interjú cikket.

Lélek melegítőek a gondolatok.

Szerintem is az egyik nagy baj az,hogy hagyja az ember elsivárosítani a lelkét. Tapasztalatból tudom, milyen kevés kell ahhoz, hogy egymásnak örömet szerezzünk, mindennapi apró „csodákkal”.Sokan mégsem élnek vele. Igen szükség van erre felhívni az emberek figyelmét, újra átélni a „ fontos vagy nekem, figyelek rád” érzését. Bizonyára ez a világ is vidámabb lenne.

Milyen jó lenne, ha kicsi gyermekeink közül senki sem húzódna el a simogatás, vigasztalás,megölelés elől.

Az interjú jókedvre derített, csodálatos belső békével töltött el. Ne tűnjön nagy szavaknak, de valóban töltődtem általuk szeretettel a világ felé.

Én a kertemben szoktam dédelgetni, simogatni, ölelgetni a fáinkat, növényeinket, és megköszönni a Teremtőnek, hogy ebben részem lehet. Hálás vagyok, amikor Irén féle megfogalmazásokkal, gondolatokkal találkozom. Ne nevessen ki, de a Belső hang zenéje közben a növényeimmel fantasztikusan tudok kommunikálni. Hát én ilyen vagyok.

Oda fogom adni fogom ismerőseimnek is , hogy olvassák el a cikket.

Szép vasárnapot kívánva, szeretettel: Zsidákovits Kati

Kedves Művésznő!

Legelőször is köszönöm az Égi Hang koncertet. ..

Igen, sokszor,ahogy mondani szokás a mennyei szférák zenéjét hallottam. Csukott szemmel még valóságosabb volt. Lélekfelemelő, lélektisztító a hangja, a dallamai.

Azzal köszönök el most is, amivel a koncert végén: Vigyázzon a hangjára!

Őszinte tisztelettel: Zsidákovits Kati ( Százhalombatta)
2009. nov. 24. ÉGI HANG, Néprajzi Múzeum, Bp.

Tisztelt Művésznő!

Április 3-án ott voltam a Makám együttes 25 éves jubileumi koncertjén, és hatalmas élményt jelentett a számomra, hogy – életemben először – hallhattam a Makámmal közösen fellépni. Mindenek előtt tehát ezt az élményt szeretném hálásan megköszönni. A Mennyei szép hajnal, a Földből lettünk és a Mátyus is régi nagy kedvencem, de eddig csak lemezről csodálhattam őket, és éppen ezért sajnáltam nagyon, amikor februárban különböző okokból nem jutottam el arra a Makám klub koncertre, ahol szintén meghívott énekesnőként a Művésznő is fellépett. Hálás vagyok az Égieknek, hogy így utóbb mégis megadatott hallanom ezeket a kedves dalokat a Művésznő hangján megszólalni…

Kérem a Jóisten áldását a Művésznőre, különösen ez Ünnepi időben, és szívből kívánom, hogy minél többekhez jusson el a Művésznő hangján életre kelő összes dal, és az általuk képviselt igaz értékek.

Őszinte tisztelettel,
Berkecz Mátyás

Lovász Irén neve nem ismeretlen az igényes zene hívei körében. Lelkiismeretesen és elsöprő lendülettel már hosszú évek óta az ősi zenei kultúránk megmentésén és nagy felelősségtudattal annak mai alkalmazási lehetőségein munkálkodik. A sokoldalú, mindig megújuló és kiapadhatatlan energiájú énekesnő, aki tudós kutató, mindig magas színvonalú produkciókat hoz létre.

Lovász Irén Est
november 8. szombat, 20.00

Köszönjük a jó programajánlót. Klárival tegnap elmentünk Lovász Irén estjére a Fonó-ba. Két órás előadást tartott három lemeze anyagából válogatva, ezek: A belső hang, az Égi hang és a Világfa címűek.

Leírhatatlan élményben volt részünk, azt hiszem mind a cca 50 fős közönségnek együttesen. A belső hang egy igazi őserő, fantasztikus meditáció hangban elbeszélve. Olyan erőt hoz létre az emberben, melynek segítségével a teremtést magát lehet megtapasztalni. Ezek a hangok a védikus és buddhista tanok szerint az Ohm és a Kh (akasa). Úgyhogy felszállt a kundalíni kígyó! Megnyiltak a csakrák, szerintem azoknál is akiknek semmi meditatív ismeretük nincs. Klári nem bírt a könnyeivel.

Olyan katartikus élmény volt!

Ez a meditatív rész megalapozta a másik kettőt, amelyekről szintén csak szuperlatívuszokban tudok beszámoni. De Te úgyis ismered nagyon.

Lovász Irén a lényével eleve elvarázsol, a hangja senkihez sem fogható.

Igazi Ősanya Aranyasszon! Bartók és Kodály büszkén tekintenek le rá!

Bevezetőjében említette, hogy 4 gyógyító hangok lemeze van, ezeket nagyon ajánlom Neked. A honlapján mindenről tudsz tájékozódni, küldtem egy linket, de elég ha a nevét beírod a keresőbe. Isteni!

Csodálatos élmény, kívánom mindenkinek. Ezer hála és köszönet!

Kedves Lovász Irén!

Ismeretlenül is szeretném Önnek megköszönni a tegnapi csodálatos estét!

Hasonló élményben legutóbb Tibetben volt részem, ahol az Everest alaptáborba zötyögős lovaskocsival emelkedtünk fel és a hajtó csodálatos tibeti énekeket dalolt, zengett a Himalája. Bartók Béla is megirígyelhette volna. Köszönjük Önnek ezt a csodálatos meditatív élményt! Angyal szállt át a termen.

Engedje meg, hogy egyik távolba szakadt hazánkfiának írott levelemből idézzek Önnek.

Szeretettel: Holman Katalin

Igen,elmentem-egyedül-a LOVÁSZ IRÉN programra…. és nagyon-nagyon sajnáltam volna,ha kihagyom….!

Először is a környezet : a zempléni hegyek között 2 pici falu… először Hercegkút (nyugati határnál éreztem magam-amikor átlépjük(tük?)…. virág-virág-zöld és TISZTASÁG (sváb falu!)mindenütt… végig autóztam a falun (a fő utcán) és..? elfogyott az út ….kérdeztem… nagyon kedvesen segítve… falu közepén a posta és onnan hegyen-dombon le-föl és a tetőn elém terül MAKKOSHOTYKA…. a templom (ref.) egyszerű,mint mindig…. és csak jönnek-jönnek a vendégek…. kb.3-400(!) kiváncsi ember… kedvesek-udvariasan-ismeretlenül üdvözölnek….

….és megszólal egy EMBERI HANG…. zavarban-ámulattal hallgattam (tisztán eredeti-reneszánsz kiejtéssel)…. a Virágének… csiki-zobori-szatmári népdalok…. Balassi istenes versei…hosszú-vastaps a (nem egészen vájtfülű) közönségtől..

…a Belső hang cd-m dedikálva…a program után mindenkit uzsonnára invitáltak (pogi-kávé-üdítők-és hegyaljai nedű-sajnáltam!)

Még pár mondat Irénnel-üdvözölte a szakmámat…gratuláció-köszönet…és indultam haza!

Nagyon hiánypótlónak érzem lelkileg….mert a megoldások kulcsát is keresem egy ideje….és újra azt mondom kimozdulni-menni-találkozni más emberekkel is…..még,ha egyedül teszed meg az utat…akkor is!

Elképesztő.
Fenomenális.
Varázsló.
Boszorkány.
Csodálatos.
Sírtam.

Le a kalappal, tökéletes volt.
Köszönöm szépen!

sz. péter

Kedves Irén!

A Bazilikában tegnap este tartott előadásának egyik nézője, hallgatója vagyok. Szeretném elmondani Önnek, hogy az Ön és művésztársai által létrehozott hihetetlen és páratlan előadás felejthetetlen élményt nyújtott számomra. Minden egyes hang áldott volt. A lélek ereje és szépsége áradt az előadás első percétől az utolsóig. Köszönöm!

Tobai Ágota

Kedves Irén,

A mai est volt életem legfelemelőbb zenei élménye.

Részben a maga előadásának a nagyszerűsége és kiforrottsága miatt, részben mert valami olyat alkotott, olyat jelenített meg, ami bennem kavargott már vagy 40 éve.

Az előadásának a nagyszerűsége az érintettsége, a bent-lettsége révén varázsolódott elő….

Két éve Londonban, volt egy estém a másnapi tárgylás előtt. Kinyitottam a time-out-ot és az volt benne, hoyg egy templomban egy overtone és undertone ének koncert lesz .
Elmentem. Hát csoda volt! Egy 12. századi templomba ezeket a szibériai, tibeti zenéket, hangokat hallani hát az egy élmény volt. És aztán hallom ma magát…

A mi dalainkba szőve, belekaristolva, összeúsztatva.

Hát egy csoda volt.

Köszönöm….

Szabó V. László

Kedves Művésznő!
Drága Irénke!

Engedd meg, hogy néhány szót szóljak a mai csodálatos koncertről. Köszönöm, hogy végre hallhattam azt a zenét, amit mindig is hallottam valahol a lelkem mélyén és amit sohasem találtam meg eddig lemezeken…

Valahogy mindig ezt a zenét kerestem…

Köszönöm, hogy olyan élményben lehetett részem, ami igen ritka alkalom az életemben. Megszólalt a teremtő rajtad keresztül és a négy elemből, megteremtetted az Isteni Csodát…

A négy elemből megteremtődött az emberi valós világ, az igaz Életet énekelted el…Csodálatos volt végre népzenénket úgy hallani, ahogy eddig még senki sem tudta megszólaltatni…

Sokmindent láttam, remélem egyszer lesz alakalmam veled ezeket az élményeket megosztani.

Köszönöm…

Antal Andrea Veronika

Kedves Művésznő!

Köszönöm a lehetőséget, hogy jelen lehettem ezen a fantasztikusan megkomponált, éteri magasságokba emelő, a földi nyomort és mocskot elfeledtető, a transzcendencia határait elérő nagyszerű estén.

Őszinte híve
Tulassay Tivadar

Kedves Művésznő!

Szombathelyen voltam a karneváli koncertjén. Köszönöm az élményt és az energiát, amit akkor átadott.
Lorena McKennitt és Enya után végre megtaláltam Magyarországon is azt a hangot, amivel úgy érzem megfáradt lelkeket lehet felemelni.
Jógázom és kismama jógát kezdek oktatni, ezért is fontos, hogy olyan zenéket, hanganyagot találjak, ami megnyugtat, feltölt.
… Az élet nagy ajándékának tartom, hogy énekel nekünk!

Tisztelettel:
Kneffel Dóra

Kedves Irén!

Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy egy rövid levélben fejezzem ki köszönetemet a tegnapi kis csodáért. Hát, meg kell valljam még most is beleborzongok a gyönyörű hang-élményekbe, a koncert emlékébe. …

Csodálatos volt, köszönöm szépen. …

A tegnapi Égi hang koncert igazán sokat adott, lelkiekben feltöltött, csupa bizakodással és szép reményekkel búcsúzom.

Sok-sok szeretettel: Ölveczki Szilárd

Kedves Művésznő!

Elragadtatással és örömmel hallgattam tegnapi lemezbemutató estjét a Bazilikában. Köszönöm, hogy gyönyörű énekével, sugárzó de, sallangmentes előadásmódjával felemelt bennünket, hallgatóit. Művészete számomra teljesen új irányzatot képvisel . Elhívatottsága érzékletes és példamutató. Őszintén remélem , hogy nagyon sok embernek és közöttük nagyon sok magyar embernek lesz alkalma az Ön énekét hallgatni.
Elismerésemet kérem, fejezze ki alkotótársainak. Kívánom, hogy további munkálkodásuk révén hasonló remekeket alkossanak.
Tisztelettel üdvözli:

Tóthné Cseh Mária

Kedves Lovász Irén!

Feleségemmel ott voltunk tegnap esti koncertjén a Szent István Bazilikában.

Köszönjük szépen a gyönyörű estét, az éteri hangokat.

Engedelmével két fotót küldök Önnek Önről, amit a tegnapi koncerten készítettem.

Sok szeretettel üdvözöljük és kívánunk a továbbiakban is nagyon sok sikert, jó egészséget.

Monoki László

Kedves Irén!

Köszönöm szépen, hogy lehetové tetted számomra a tegnap esti nagyszeru zenei
élményt a Bazilikában. …elvarázsoltál a zenésztársaiddal
együtt az énekekkel. Úsztam , lebegtem a hangokkal, amelyek testem-lelkem
belsejébe is behatoltak.
Köszönöm szépen….

Kún Éva

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com