HANGTÁJKÉP – SOUNDSCAPE

Lovász Irén – Groove & Voice Trio: Hangtájkép / Soundscape A Lovász Irén –Groove& Voice trió a Soundscape-Landscape fesztiválon lépett fel először 2012-ben az adriai Cres szigetén. A műsor és e lemez sajátos ethno-ambient stílusát és anyagát a hely sajátos spirituális hangulata és ősi de időtlen, tiszta természeti környezete inspirálta.

Lovász Irén – hang

Horváth Kornél – wavedrum, pandeiro, doumbek, udu, alt fuvola

Mizsei Zoltán – hang, billentyűs hangszerek

A Lovász Irén –Groove& Voice trió a Soundscape-Landscape fesztiválon lépett fel először 2012-ben az adriai Cres szigetén. A műsor és e lemez sajátos ethno-ambient stílusát és anyagát a hely sajátos spirituális hangulata és ősi de időtlen, tiszta természeti környezete inspirálta. Sajátos világzene ez, ami az archaikus magyar népdal spirituális-segítő erejére épül. Nemcsak természetes, meditatív, varázslatos és női hanggal elbűvölő, hanem az ősi tűz lobbanása, ropogása és férfi erő robbanása, lendülete is jellemzi – csakúgy, mint a külső és belső természet hangjait. Három kiváló szólista egyéniség kreatív, energikus zenei jelenlétének és három különböző zenei világ fúziójának lehetünk tanúi.
Lovász Irén Gyógyító Hangok címmel lemezsorozatot indított el 2006-ban, mely az emberi hang és magyar népdal gyógyító, segítő szerepét hangsúlyozza. A sorozat eddig megjelent részei: Égi hang (Sacred Voice), Belső Hang (Inner Voice). Következik a Női hang (Female Voice) és a Gyógyító Hang (Healing Voice). A mostani felállás elnevezése (Groove & Voice) erre utal, és ehhez a sorozathoz kapcsolódik.

„Ez a zene a Belső hang lemez sajátos, újszerű újragondolása. A Hangtájkép is egy külső- belső utazás, a külső-belső természet tájain. A négy természeti őselem bennünk rejlő energiáit nemcsak felszínre hozzuk a zene, a harmónia természetes eszközeivel, hanem az érzékelhető világ érzékiségének teljességével igyekszünk befogadni a mindenség számunkra befogadható gazdagságát. Az emberről elmélkedünk a teremtett világban, s az emberi természetet fürkésszük a természeti környezetben. A költészetté érett, kőbe vésett szavak sajátos erejű üzenetként szólítottak meg egy különös élethelyzetben egy forrásnál, egy kútfőnél, és azonnal dallammá formálódtak bennem. Igy kerültek Weöres Sándor sorai erre a lemezre.

Posztmodern világunk sajátos eklektikusságát mutatja, hogy a külső-belső természet végtelen gazdagságát a női-férfi hanggal és az akusztikus hangszerekkel együtt csak az új elektronikus hangszerek, a wave-drum és a szintetizátor alkalmazásával tudjuk megközelíteni: üzenetünk a kor falára.” /Budapest, 2015, Lovász Irén/

A lemezt a szemlélődő magyar szellem két nagy alkotója, Hamvas Béla filozófus és Weöres Sándor költő emlékének ajánljuk.

Lovász Irén a mértékadó, sokoldalú énekesnő a magyar népzenei, világzenei élvonal világszerte ismert képviselője. Nemzetközi és hazai díjak kitüntetettje. Csodás helyszínek fellépője a Művészetek Palotájától a Brüsszeli Katedrálison át a londoni Covent Gardenig. A néprajztudomány kandidátusa, egyetemi docens.

Horváth Kornél a világ egyik legeredetibb ütőhangszereseként tartják számon. Fuvolistaként kezdte zenei pályáját. Sokszínű zenei elemet ötvözve teremtette meg a csak rá jellemző egyedi stílust és hangzást. Fellépett hazájának vezető rock, pop és jazz előadóival, és számos jelentős nemzetközi jazz nagysággal, mint Tommy Campbell, Al Di Meola és Stoyan Yankoulov, Alegre Correa, Randy Brecker, David Friedman, Tony Lakatos. Magyarországon 2008-ban megkapta a legmagasabb állami kitűntetést, a Kossuth díjat.

Mizsei Zoltán zenetörténész, DLA, az egyházzene és a reneszánsz zene egyetemi oktatója, énekes, zeneszerző, karvezető, régizenei, világzenei, alternatív zenei formációk tagja.

Kapcsolódó dokumentumok:

Groove and Voice Rider

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com