VIRÁGSZOMBATJA ESTÉJÉN ÉGI HANG SOLYMÁRON

Virágszombatja estéjén , 2022. 04.09. 19. SOLYMÁR kat.templom

Lovász Irén (ének)

Mizsei Zoltán (ének, udu, pszaltérium, középkori hárfa, ogona, harmonium),

Ágoston Béla (ének, duda, furulya, fujara, saxofon)

Az Égi Hang című műsor ihletője és első helyszíne a Pécsi Székesegyház altemloma, varázslatos akusztikája és felejthetetlen hangulata. A szakrális tér védelmező ereje és inspiráló környezete olyan  élményt adott az alkotóknak, amiből megszületett az ÉGI HANG című lemez, Lovász Irén  Gyógyító hangok sorozatának első darabja, és azóta aranylemez lett. A lemezfelvétel a Budapesti Szent István Bazilika altemplomában készült, első díszelőadásának a Budavári Mátyás templom adott otthont a Tavaszi fesztivál keretében, majd megszólalt teltházas koncerteken a Szent István Bazilikában, az Ulmi Dómban, a nyírségi kis árpádkori templomokban, nemzetközi fesztiváldíjat nyert Észtország középkori templomaiban, különös élményt adott a lombardiai 12-13. századi olasz  templomban, kétszer is felcsendült  a Zágrábi Katedrálisban,  elhangzott Tihanyi Bencés Apátságban, Pannonhalmán, a Pécsi Székesegyházban, a  pesti Belvárosi Plébániatemplomban, és felemelő élményt adott a Brüsszeli Szent Mihály Katedrálisban és a londoni Covent Garden St. John’s Church  közönségének is.

Az est tiszteletadás az égi és földi hang, az isteni és emberi világok találkozásának. Az énekelt emberi hangon előadott műsor a szakrális magyar népköltészet énekelt darabjaira alapul, melyek az évkör  szakralitását és egységét hangsúlyozzák. Ezen kívül elhangzanak   Máriahimnuszok,  Szent István királyról szóló énekek, zsoltárok,  valamint  középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

A középkori latin  nyelvű ambrozián énekek és az olasz  lauda az európai párhuzamokat, valamint a népi- és hivatalos vallásosság egymás mellett élését, dinamikáját, színességét hivatott itt képviselni.

A zenei kíséretek a világ számos kultúrájában az elmélyülést segítő, s az örökkévalóság zenei megjelenítésére szolgáló burdon-technikának különböző, szabadon értelmezett változatai, a doromb-énektől az improvizatív és repetitív dallam-osztinátóig.

A műsor az évek során elhangzott Égi Hang koncertek letisztult, kikristályosodott, bővült változata. A műsort az évkör aktuáis idejéhez, most a VIRÁGVARSÁRNAPhoz, a nagyhéthez igazítják az alkotók, előadók.  Akusztikus előadás.

Időpont

2022.04.09 19:00 - 20:00

Kategória

Koncert

Helyszín

Solymár, Katolikus templom

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com