A Magyar Kultúra Napja Lovász Irénnel

"ÉDESANYÁM SOK SZÉP SZAVA" - Lovász Irén önálló estje

A magyar kultúra napja Lovász Irénnel
2024.01.22. / 19:00 - 21:00
 
A magyar kultúra napi ünnepség díszvendége Lovász Irén Kossuth-díjas Érdemes művész, népdalénekes, a néprajztudomány kandidátusa, egyetemi docens.

Édesanyám sok szép szava című, előadással egybekötött koncertjének alapmotívuma a magyar népdalok éneklésében megjelenő segítő, gyógyító erő. Hang és lélek kapcsolatára épülő koncert tudatosítja bennünk a generációkon átívelő magyar kultúra kincseinek ma is segítőként használható folytonosságát.Lovász Irén művészi és tudományos érdeklődéssel kutatja a hagyományt, melyben a nagy életfordulókon, hétköznap és ünnepnap is énekhanggal kísérik az embert, és a fontos élethelyzeteteket kitüntetik dalaikkal. Az est a Gyógyító hangok című lemezsorozatának anyagára épül.

Az Égi hang a magyar népdalokban megjelenő szakralitásról, a Belső hang a négy természeti őselemek segítő, éltető erejéről, a Női hang a hagyományos magyar kultúrában megélt és megénekelt női sorsokról, érzésekről szól. A Gyógyító hang pedig a hang teremtő, segítő, gyógyító erejébe vetett hiten alapuló gyógyító szövegekkel, áldásokkal, jókívánságokkal, lesz teljes. Összefoglalása ez mindannak, amit a tudós kutató-előadóművész a nemzeti hagyományban fellelhető népdaléneklés segítő, gyógyító erejéről évtizedek alatt felkutatott, megfogalmazott, lemezre érlelt.

Elhangzanak a magyar kulúra kincseiből: archaikus mágikus, szakrális archaikus énekeink, gyermekjátékok, menyasszony búcsúztatók, altatók, népdalok szerelemről, asszonysorsról, hallható, könnyű szülésre mondott népi imádság és a magyar néphagyomány ihlette néhány saját dal is.

https://juhaszferencmk.hu/program/a-magyar-kultura-napja-lovasz-irennel/?fbclid=IwAR2y7Vr6IMkOEHYeGUo4GfS00nMG2OJtnvIwhI655q3LGKQED8xAcFzh4vU


Időpont

2024.01.22 19:00 - 21:00

Helyszín

Biatorbágy, Juhász Ferenc Művelődési Ház

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com