ÉGI HANG adventi koncert, Siófok

Lovász Irén adventi hangversenye, Siófok, 2023. 12.03. 19. Katolikus templom


siofok.hu/esemenyek/lovasz-iren-egi-hang-koncert/

Lovász Irén : ÉGI HANG

 adventi hangverseny

Mizsei Zoltán, ének, orgona, udu, furulya

Ágoston Béla, duda, furulya, szaxofon, ének


Egy különös, középkori. achaikus szakrális tér  varázslatos akusztikája és hangulata ihlette ezt a műsort: a  Pécsi Székesegyház altemloma. Védelmező ereje és inspiráló környezete olyan  élményt adott az alkotóknak, amiből megszületett az ÉGI HANG című lemez. Ez Lovász Irén  Gyógyító hangok sorozatának  első darabja, néhány hónap alatt aranylemez lett. 

A lemezfelvétel a Budapesti Szent István Bazilika altemplomában készült , első díszelőadásának a Budavári Mátyás templom adott otthont a Tavaszi fesztivál keretében, majd megszólalt teltházas koncerteken a Szent István Bazilikában, az Ulmi Dómban, a nyírségi kis árpádkori templomokban, nemzetközi fesztiváldíjat nyert Észtország középkori templomaiban, különös élményt adott a lombardiai 12-13. századi olasz  templomokban, felcsendült többször a Zágrábi Katedrálisban, a Tihanyi Bencés Apátságban, Pannonhalmán, a Pécsi Székesegyházban,, a Pesti Belvárosi Plébániatemplomban, a  kecskeméti evangélikus templomban, a brüszeli  Szent Mihány  Katedrálisban, a londoni Szent  Pál templomban és a felvidéki, kis zalabai református templomban is. 

  

Az est tiszteletadás az égi és földi hang, az isteni és emberi világok találkozásának. Az énekelt emberi hangon előadott műsor a szakrális magyar népköltészet énekelt darabjaira alapul, melyek az évkör  szakralitását és egységét hangsúlyozzák.  Azt est különös hangsúlyt ad az aktuális adventi, karácsonyi ünnepkör énekeinek. Ezen kívül elhangzanak   Máriahimnuszok,  Szent István királyról szóló énekek, zsoltárok,  valamint  középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

 

A középkori latin  nyelvű ambrozián énekek és az olasz  lauda az európai párhuzamokat, valamint a népi- és hivatalos vallásosság egymás mellett élését, hivatott itt képviselni.  A zenei kíséretek az elmélyülést segítő, s az örökkévalóság zenei megjelenítésére szolgáló burdon-technikának különböző, szabadon értelmezett változatai.

 

A műsor az  emberi hang, az archaikus hangszerek és a szakrális tér egymásra hatásának varázslatos ősi harmóniájára épül. 

Időpont

2023.12.03 19:00 - 20:15

Kategória

Koncert

Helyszín

Siófok, Sarlós Boldogasszony- templom

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com