ALMA, FÁJA. ANYÁK NAPI KONCERT: DEVA, LOVÁSZ IRÉN ÉS A KERUB

2022. május 1. Alma, fája: Anyáknapi koncert: Deva, Lovász Irén Kerub

ALMA, FÁJA – „ÉDESANYÁM SOK SZÉP SZAVA”

Anyák napi koncert Devával, Lovász Irénnel és a KERUB zenekarral
 
 
Lovász Irén, Kossuth-díjas művész és a népszerű énekesnő, Deva különleges ünnepi műsorának alapmotívuma a népdalokban megjelenő édesanya. Két generáció tagjaként idézik meg a folytonosságot, anya és lánya kapcsolatát, a női teremtőerőt. Lovász Irén korábbi, Női Hang című albumára építkezve most a neves alkotótársakkal kiegészülve elevenedik meg az archaikus énekek és magyar népdalok ünnepi hangzása. Népzenei motívumaink sajátos, világzenei szövetbe ágyazódva ívelnek át téren és időn, méltón az ANYASÁG örök értékének dicséretéhez. Deva jelenlétével a legfiatalabbak szava is hallatszik, így az ünnepi Női Hang az anyáról leányra hagyományozódó értékek fontosságát is hirdeti.  Az Alma, fája, avagy „Édesanyám sok szép szava” című zenei műsor tisztelet az Anyák előtt.

A Női Hang című album a hagyományos kultúrában megélt és megénekelt női sorsokról, érzésekről szól. Elhangzanak gyermekjátékok, menyasszony búcsúztatók, altatók, népdalok szerelemről, asszonysorsról, hallható, könnyű szülésre mondott népi imádság és néhány saját dal is. Lovász Irén művészi és tudományos érdeklődéssel kutatja a hagyományt, melyben a nagy életfordulókon nők kísérik az embert, és a fontos élethelyzeteket kitüntetik énekükkel, a női hanggal. A műsor a nő sajátos, teremtő, életet adó, áldott képességét dicséri, az ÉLETERŐT hirdeti. Ez adja keretét, egyben abszolút és örök értelmét a női létnek, és ennek fényében törpül el, értékelődik át a mindennapi női élet. Ez az ANYASÁG dicsérete.

Lovász Irén nemcsak édesanyja lányaként, de három gyermek édesanyjaként is szól hozzá az anyaság dicséretéhez.  Gyermekeinek mondott személyes altatóit, saját dalait is megosztja.  A Női Hanghoz írt előszóban így vall: „A legnagyobb ajándék Édesanyám hangja. Az én női hangom az övének folytatása, abból lett, és annak árnyékában nőtt föl. Az anyaméhben találkoztam az első népdalokkal, az Ő női hangján keresztül… A gyerekkoromban gyakran együtt mondott kedves népdalait vele együtt éneklem… A hagyományos értékek átadásáról, a női hang folytonosságáról, a generációk együtt lélegzéséről így szeretnénk vallani. Vallani és vállalni a gyökereket, amely köt, tart, megalapoz és meghatároz. Női hangom nem lenne hiteles az övé nélkül.”

Mára nagyon fontos lett a nőiség vállalt megélése, a női szerepekre, így az anyaságra való felkészülés gyermekkortól való segítése. Ezek a dalok segíthetnek abban, hogy a mai magyar nők, lányok, édesanyák visszhangot találjanak saját lelki rezdüléseikre a szövegekben és dallamokban. Korábbi albumairól – így a Világfa, Fellegajtó, Égi Hang, Belső hang és Hangtájkép lemezekről – ismert dalok is felcsendülnek. Az énekek megidézik a hagyományos magyar kultúrában fontos szerepet betöltő Istenanya Mária, Boldogasszony anyánk alakját is (utalva még május elseje szentjére, munkás Szent Józsefre is).

 

Deva Takács Dorina – ének

Lovász Irén, Kossuth-díjas népdalénekes, érdemes művész, a néprajztudomány kandidátusa– ének

Ágoston Béla – furulyák, fujara, szaxofon, steeldrum

Balázs Gergely – hegedű

Keönch László – ütőhangszerek

Mizsei Zoltán – billentyű, ének

+36 30 976 7360 • lovasziren1@gmail.com